Date
July 9, 2020
Share

Designed by Paulo Martins, Casa dos Oleiros aims to revamp the historic center of Castelo Branco through a contemporary minimalist design.

Casa dos Oleiros is located in Castelo Branco, Portugal, in the old part of the city, which has been in an increasing state of decline in recent years. In response to this trend, this project was aimed at taking on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupancy of the city: urban revitalization of the historic center and its occupancy by younger age groups, making this part of the city more dynamic once more.

Casa dos Oleiros - kitchen
Casa dos Oleiros is located in Castelo Branco, in the old part of the city, which has been in an increasing state of decline in recent years

In line with this intention, Casa dos Oleiros consisted of maintaining the original appearance of the house on the outside, while inside, Paulo Martins readapted the spaces to current standards of comfort and living, marked by contemporary minimalism.

In project terms, the house has 2 floors and a mezzanine. The ground floor is set aside for rest areas, for lighting reasons, and the upper floors are for the social areas. On these upper floors, which are accessed via the original building staircase, the designer restored the spatial amplitude of the roof, giving us quite a generous floor-to-ceiling height and letting the light reflect on the white ceilings and walls, flooding into the entire space that had once been enclosed. A skylight was added to the mezzanine, giving inhabitants a view of the castle from the workstation as a reminder that this contemporary space is filled with history.

Curious to know more about the Portuguese residential design scene? Don’t miss House in Ourém: Filipe Saraiva’s simple yet sophisticated home.

Casa dos Oleiros - material in interior
Casa dos Oleiros aimed at taking on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupancy of the city of Castelo Branco

In terms of materials, Paulo Martins wanted the project to be light, casual and welcoming, using simple, yet high quality, materials, painting the walls and ceilings in light shades and finishing off floors and furniture in Scots pine.

If you want to know more about design in Portugal, don’t miss Casa A by REM’A architects is built in Portugal’s birthplace.

Casa dos Oleiros - space under stairs
Casa dos Oleiros consisted of maintaining the original appearance of the house on the outside, while inside, Paulo Martins readapted the spaces to current standards of comfort and living, marked by contemporary minimalism
Casa dos Oleiros - room
The ground floor of Casa dos Oleiros is set aside for rest areas, for lighting reasons, and the upper floors are for the social areas
Casa dos Oleiros - interior overview
Designed by Paulo Martins, Casa dos Oleiros aims to revamp the historic center of Castelo Branco through a contemporary minimalist design