Date
July 16, 2020
Share

Designed by Spaceworkers, The Interpretation Center of Romanesque unifies the past and the future through a contemporary and austere design.

Located in the district of Porto, in the Village of Lousada, the Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of this village marked by a strong relationship with an urban square called Praça das Pocinhas and with the Senhor dos Aflitos Church – a strong reference in the town center.

The Interpretation Centre of Romanesque - birds view
The Interpretation Center of Romanesque unifies the past and the future through a contemporary and austere design

The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetrics and the surroundings and making it a new element of reference for this village center.

Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, Spaceworkers aimed for the building to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past. In an austere way, the volumetry proposed contains the principles of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us.

Curious to know more about Spaceworkers projects? Don’t miss The Agrela House by Spaceworkers is a house for books with a monolithic cover roof.

The Interpretation Centre of Romanesque - facade
The Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of the district of Porto, in the Village of Lousada

Each volume is a distinct exhibition space. To explore the relationship between them, the designers created an idea of the rural street as a unifying element and generator of life experiences – a cloister – a central body covered by glass that precedes the entry in each volume. This central space allows the light invasion into space and explores the constant bright/dark relationship between it and the exhibition spaces.

Internally, the exhibition spaces reflect a bit of monumentality, referring to the interior of the Romanesque buildings, not only for its scale but also by their shapes. Therefore, each of the volumes ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture.

As to materiality, it was eligible the nowadays stone to build the building – the concrete in its apparent and austere natural state. Therefore, the building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between these different times.

If you want to know more about architecture in Portugal, don’t miss Casa A by REM’A architects is built in Portugal’s birthplace.

The Interpretation Centre of Romanesque - building overview
The Interpretation Centre of Romanesque seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit
The Interpretation Centre of Romanesque - concrete facade
Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, Spaceworkers aimed for the building to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past