Date
March 27, 2020
Share

The Split House brings independence between Adults and Youth spaces.

Hsu-Rudolphy Arquitectos presented a project which is a Vacation House, of approximately 270 sqm, on the edge of Lake Rupanco, Chile.

The main requirement was that the adult area to be separated from the children’s area as much as possible. 

The proposed solution has two different volumes, the Adult and the Youth. These were connected by a gallery, that also serves as the main entrance to the house.

Split House - exterior view

All the enclosures have unique lake views

It was requested that all the rooms had views of the lake. The land in which the project is located is very thin so it was not possible to arrange the enclosures parallel to the lake.

One volume was proposed after another but displaced enough to leave both with a view towards the lake and the Osorno volcano.

Split House - view of the lake

Geometry – How to wrap the program with the minimum surface

The proposed geometry or volume is the result of wrapping the house trying to use the least surface covered walls.

Split House - exterior view

Construction system

The place where the project is located is difficult to access. It was decided to work with local workforce and with a known construction system.

The structure is wooden, standing 2×4 rights, and 2×8 beams. Punctual steel beams were used to solve the larger light

Split House - terrace
Split House - interior details
Split House - stairs
Split House - backyard view
Split House - top view
Split House - at night
Split House - at night