search

Dadu’s reinvents Indian heritage into a cozy yet international retail experience

The Dadu’s Kondapur store is designed as a graceful experiential environment by Dhruva Kalra of RMDK Architects while reinterpreting the old-world charm and grandeur to represent the new emerging face of Indian contemporary luxury.

Dadu’s Kondapur outlet is divided into two major zones: one houses the restaurant, while the other houses their sweet and ice cream junction.

A wide array of materials, colors, and textures have been nimbly translated into a humble yet luxurious ambiance creating a harmonious zoning, circulation, and visual flow within the outlet. A lush jewel-toned color palette of purple, blue, green and gold is well balanced with neutral white and brown shades in the restaurant, creating a memorable and theatrical dining experience. On the other hand, a more neutral and formal color palette of white and gold with a use of various playful textures complement the products on display, adding a certain warmth and depth to the retail space.

A vast range of materials decorate the interior of Dadu’s Kondapur store

The interiors of the restaurant are influenced by the context of the city’s numerous monuments with the domed ceiling installations and the modern-day reliefs. Each purple-toned dome with delicate relief work in white within encloses a household lantern inspired pendant light, creating a uniquely indulgent ambiance. A curated pattern of window openings and solid surfaces in the vivid blue service counter creates a stark contrast to the interiors thus creating a fluid visual highlight, effortlessly creating an inside-outside flow and converting an otherwise mundane cooking activity into a live art exhibit.

The interiors of the restaurant are influenced by the numerous monuments of the city

The wall relief patterns are a clean, geometric and minimal take on the vernacular art and decor, readjusted to the brand’s context, creating stunning visual narratives of their culinary experience. This is complemented with chic, simplistic chairs in green and gold inspired by the rawness of Rattan weaves and plush brown tufted sofas adding a sense of comfortable luxury to the space. The subtle flooring and the natural wooden texture further complement the vibrant color palette, while the huge, linear glazing ensures adequate natural lighting within.

The spatial transition between the retail section and the restaurant is effortless and free-flowing with a subtle yet consistent variation in the ceiling and flooring character, and the minimal product display acting as a screen, physically differentiating between the spaces but visually unifying them.

The spatial transition between the restaurant and the retail section is highlight by a consistent variation in the flooring pattern

The main entrance opens into an elegant and dynamic space, flanked by the sweet and ice-cream displays on either side giving a quick overview of the entire product range, creating an alluring yet functional space. A grand central island display for the brand’s miscellaneous range and arty patterned tiles visually guide the customer to a smaller feature display and cash counter behind, which in itself forms the entrance to the restaurant.

The entire design emphasizes the typical Indian style

The custom-made minimal display counters by Climaire emphasize on the simple yet timeless Indian splendor. The fine grooves on the surface of the stone-clad ice-cream display give a fine play of light and shadow, thus adding depth and charm to its patterns and texture. The playful natural striations and patterns on the marble-clad sweet display counter with geometric metallic pattern overlays are an innovation on the indigenous stone construction techniques and are reminiscent of the city’s splendid architectural heritage.

The decorations reminiscent of the city’s splendid architectural heritage.

The expansive and luxurious island display and the waffle slab inspired minimal ceiling, with minimal, spherical pendant lights create a warm, soft, golden glow that transitions into a matte gold ceiling towards the cash counter with quirky feature lights inspired by traditional lamps, before transitioning into the dramatic restaurant’s domed purple ceiling.

With a highly curated display system and an assortment of textures and colors brought together, the space exudes the warmth and extravagance of the royalty in a highly urbane and Avant-Garde setup. Such intricate details along with suave furniture and a perfectly controlled lighting spectrum create a lavish and elegantly seamless spatial experience.

Space exudes the warmth and extravagance of the royalty in a highly urbane and Avant-Garde setup.

Aimed at reimagining Indian heritage into a cozy yet international retail experience, Dadu’s boldly goes beyond the expected to blur the boundaries between the old and the modern, creating a timeless piece of global retail experience. It is a true example of beauty lying in the details and deftly highlights the importance of the contextual relevance of every project and its effect on both the urban fabric and the brand identity.

Dadu’s is a true example of beauty, which is inspired by tradition in a modern and detailed way
No related posts
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
Send this to a friend